Kom meer te weten over de opbouw van een plantenmuur

We werken met een niet-grondgebonden, modulair systeem: de Plantbox. De planten worden in deze aparte modules geïnstalleerd, onafhankelijk van de muur of de grond. We maken hierbij gebruik van veenmos, een 100% natuurlijk substraat dat tot twintig maal zijn volume in water kan opnemen zodat de waterirrigatie efficiënt én zuinig gebeurt.

01

Vegetatielaag

De vegetatie- of plantenlaag is natuurlijk het meest zichtbare onderdeel van een groenmuur. De plantenkeuze is zeer uitgebreid en wordt steeds afgestemd op de plaats, oriëntatie, toepassing én voorkeuren van de klant.

Voor buitentoepassingen wordt gebruikt gemaakt van inheemse beplanting die onze winters overleven. Die wordt opgekweekt in veenmos, wat een doorstartpercentage van 95% garandeert. Binnen kan er ook met exotische planten gewerkt worden.

02

Opbouw

Rasterstructuur of steunrails

Gegalvaniseerde stalen Plantbox met roestwerende behandeling

Aanvoer van water en voedingsstoffen

Geautomatiseerd irrigatiesysteem om de planten rechtstreeks in het substraat te irrigeren, rekening houdend met de vereiste watergifte en meststofbehoefte.

Natuurlijk substraat (Stagnum) met zeer hoge waterretentie en een lange levensduur

Toevoer water

Brede selectie van toepasbare beplanting

Voor buitengevels bieden wij groenblijvende inheemse vaste planten aan. Beplantingsselectie voor elke oriëntatie

Collector of afvoer aan de onderzijde van de muur

Mogelijke recyclage van het restwater.

03

Zijaanzicht

Aanvoer van water en voedingsstoffen

Geautomatiseerd irrigatiesysteem waarbij de planten rechtstreeks in het substraat bevochtigd en gevoed worden volgens een optimale dosering. De aanvoer wordt beperkt tot 1 à 2 liter per vierkante meter per dag. Mogelijkheid om met regenwater en in gesloten circuit te werken.

Luchtspouw

Mogelijkheid om buitengevelisolatie tussen te voegen

Metalen raster of steunbalken

Manden uit gegalvaniseerd roestvrij staal

Natuurlijk en duurzaam substraat met hoog waterretentievermogen

Veenmos

Planten

Breed gamma aan doorlevende planten. Voor buitenmuren worden vooral inheemse groenblijvende planten gekozen. Keuze uit een selectie planten voor iedere omgeving.

Collector en waterafvoer

Aan de basis van de muur, met eventueel hergebruik van opgevangen water.

04

Irrigatie

Een automatisch irrigatiesysteem zorgt voor een geregelde toevoer van water en voedingstoffen. Het systeem wordt precies afgestemd op de plantensoorten, de seizoenen, het klimaat en de oriëntatie. Dankzij het uitstekend waterretentievermogen van het veenmos, kan de irrigatie zeer efficiënt gebeuren en is er slechts een minimum aan watertoevoer nodig.

05

Collector & waterafvoer

Water dat niet wordt vastgehouden door het veenmos, wordt netjes opgevangen in een collector. Afhankelijk van het gekozen irrigatiesysteem zal dit water afgevoerd worden of kan het opnieuw opgenomen worden in een circulair traject. Zo kunnen we zeer spaarzaam omgaan met water.

Groenmuur realisaties