Wat je moet weten voordat je een groendak plaatst?

Er zijn enkele belangrijke factoren waarmee je rekening moet houden om ervoor te zorgen dat je groendak succesvol en duurzaam is.

Introductie

Het goede nieuws is dat groendaken bijna altijd mogelijk zijn, of je nu een plat of hellend dak hebt. Maar, er zijn enkele belangrijke factoren waarmee je rekening moet houden om ervoor te zorgen dat je groendak succesvol en duurzaam is. 

We geven een kort overzicht van wat je moet weten.

Draagkracht van het Dak

Een groendak kan zwaar zijn, vooral wanneer het volledig verzadigd is met water. Het dak moet sterk genoeg zijn om dit extra gewicht te dragen zonder structurele schade te riskeren.
Heb je hier geen idee van? Laat een bouwkundig ingenieur de draagkracht van je dak beoordelen en om te garanderen dat het dak het gewicht van het groendak, inclusief de planten, het substraat, en water, kan dragen. 

Waterdichtheid

Een 100% waterdicht dak is cruciaal omdat een groendak veel vocht vasthoudt, wat lekkages kan veroorzaken als de waterdichtheid niet goed is. Zowel roofing als EPDM zijn geschikt voor een groendak.

Als je twijfels hebt over de waterdichtheid, kan je steeds een waterdichtheidsproef uitvoeren door het dakoppervlak gedurende een bepaalde periode te laten vollopen met water en te controleren op lekken.

Plantkeuze

Voldoende licht is belangrijk voor de meeste planten op een groendak, omdat het nodig is voor fotosynthese en gezonde groei. Echter, ook in schaduwrijke omstandigheden is een groendak mogelijk. Door te kiezen voor schaduwminnende planten zoals varens en mossen, en door gebruik te maken van lichte dakmaterialen en goede drainage, kunnen we een succesvol en aantrekkelijk groendak creëren, zelfs met minder direct zonlicht.

Er is geen reden om niet te kiezen voor een groendak. Met de juiste aandacht voor draagkracht, waterdichtheid, toegankelijkheid en plantkeuze, kan elk dak – of het nu plat of hellend is – worden omgetoverd tot een mooi en duurzaam groendak.

Inhoudstafel

Misschien vind je dit ook interessant