Het klassieke, extensieve groendak: een basislaag bezaaid met vetplanten.

Wat is een sedum groendak

Een extensief groendak heeft zijn naam gekregen door het weinige onderhoud die nodig is. Het houdt als het ware zichzelf in stand: 1 à 2 keer per jaar meststoffen voorzien, is voldoende. Dit type groendak levert hoge prestaties inzake waterverbruik en biedt thermische voordelen, terwijl het totale gewicht van het groendak laag blijft. De opbouwhoogte is vanaf 9cm en het waterverzadigd gewicht vanaf 90 kg/m².

Technische eigenschappen

Opbouwhoogte

Vanaf 9 cm

Waterverzadigd gewicht

Vanaf 90 kg/m²

Onderhoud

Minimaal, 1 à 2 keer per jaar meststoffen voorzien

Opbouw van een groendak

Vegetatie

Extensieve vegetatie bestaande uit verschillende soorten Sedum – dit zijn ‘vetplanten’. Kan aangebracht worden d.m.v. stekken, plugplanten of sedumvegetatiematten (voorgekweekt).

Substraatlaag

Relatief dunne substraatlaag (5-7cm) bestaande uit minerale gesteenten bv. Lava, bims en een kleine hoeveelheid organisch materiaal waar de vegetatie zich wortelt en na verloop van tijd dekking biedt (bv 60% na één jaar).

Filterlaag

Scheidingslaag tussen het substraat en de drainage. Laat overtollig water door en zorgt ervoor dat het water in de drainagelaag beschikbaar wordt voor de vegetatie d.m.v. condensatie.

Drainagelaag

Draineren van overtollig water naar de afvoeren op het dak. In deze laag kunnen waterreservoirs aanwezig zijn die voor een extra waterbuffer zorgen. Er bestaan veel verschillende mogelijkheden als drainage, vraag gerust meer info!

Bescherming- en absorptielaag

Bescherming van het dak tegen mechanische beschadiging; terzelfdertijd wordt ook een hoeveelheid water gebufferd.

Dakdichting

Wortelwerende dakafdichting.

Enkele voordelen van een extensief groendak

Bescherming

Groendaken bieden een natuurlijke barrière tegen weersinvloeden en beschermen zo uw dakstructuur tegen de elementen, waardoor de levensduur ervan wordt verlengd

Verkoeling

Door het verdampingsproces van planten op groendaken wordt de omgevingstemperatuur lager, waardoor ze een natuurlijke koelte creëren en bijdragen aan een aangenamer microklimaat.

Waterbuffering

Groendaken absorberen regenwater en voorkomen zo overbelasting van het rioolsysteem, wat bijdraagt aan een effectieve waterbeheersing en het verminderen van overstromingsrisico's.

Aantrekken van insecten

De diversiteit aan planten op groendaken trekt verschillende insecten aan, wat bijdraagt aan een gezond ecosysteem en de biodiversiteit bevordert.

Geluidswerend

De vegetatielaag en de substraatlaag fungeren als geluidsisolatie, waardoor ze geluiden absorberen en bijdragen aan een rustigere omgeving.

Opname van CO2 en fijn stof

Planten op groendaken absorberen koolstofdioxide (CO2) en filteren fijn stof uit de lucht, wat bijdraagt aan een schonere en gezondere leefomgeving.

Bescherming tegen brand

Groendaken verminderen het risico op brandverspreiding door het creëren van een groene bufferlaag die als natuurlijke brandvertrager fungeert.

Nog zoveel meer...

Ontdek hoe een groendak niet alleen het milieu en gezondheid ten goede komen, maar ook uw leefruimte kunnen transformeren naar een groen paradijs op maat van uw specifieke behoeften

Groendaken realisaties

Ontdek alle mogelijkheden

Het klassieke, extensieve groendak: een basislaag bezaaid met vetplanten.

Een levendige mix van inheemse planten en bloemen.

Integreer groen op hellingen tot 45 graden met ons speciaal ontworpen groendak.

Geschikt voor het verbouwen van verse groenten en kruiden, op je dak.

Een echte daktuin, perfect voor uitgebreide beplanting en ontspanning.

Vangt regenwater op en voert het vertraagd af, terwijl u geniet van de groene uitstraling.